Claudio Saelens

Beernem is de bijenvriendelijkste gemeente

Beernem is de bijenvriendelijkste gemeente

Van 27 mei 2018 tot en met 31 mei 2018 loopt "de week van de bij". In Beernem gaat dit niet onopgemerkt voorbij. De voorgevel van het gemeentehuis wordt bebloemd en de erkenning als bijenvriendelijkste gemeente krijgt een vaste plaats.

Eind 2014 werd de Beernemse bijenwerkgroep opgericht, dit onder initiatief van de milieuadviesraad, VELT, Tuinhier en het regionaal landschap.

Volgens schepen Claudio Saelens (CD&V) kun je de werkgroep niet beter vergelijken dan met een bijenkast, het zijn harde werkers, zo hard dat we na drie jaar werking werden uitgeroepen tot bijenvriendelijke gemeente van 2017. Het bord van bijenvriendelijkste gemeente krijgt nu haar vaste plaats in een bloemenperk achteraan de bibliotheek.

Een actie die bijzonder werd gesmaakt door de jury, was het bijenbordje, waarbij we de inwoners oproepen om hun tuin bijenvriendelijk in te richten en dit ook kenbaar te maken naar de omgeving. Als dank voor hun medewerking werden alle houders van een bijenbordje uitgenodigd voor de inhuldiging van het bord, kregen ze een bloemetje en werden 5 plantenpakketten verloot onder de houders van een bijenbord.

Een nieuwe actie die we uitrollen gaat door in samenwerking met het LTI Oedelem. Zij hebben de bloembakken verzorgd van het gemeentehuis. In plaats van te kiezen voor klassieke geraniums, komen er verschillende kleurrijke bloemen die nuttig zijn voor de bijen. Misschien een kleine actie, maar één die heel nuttig is. Zo zie je dat iedereen wel een stukje kan bijdragen aan een bijenvriendelijke gemeente.

In de toekomst willen we nog intenser samenwerken, zeker met de provincie en het bezoekerscentrum van het Bulskampveld en een fietsbijenroute uitstippelen doorheen de gemeente.

Gepubliceerd op 27 mei 2018