Claudio Saelens

Investeer mee in groene stroom op het dak van de bibliotheek en het gemeentehuis van Beernem

Investeer mee in groene stroom op het dak van de bibliotheek en het gemeentehuis van Beernem

De provincie West-Vlaanderen, de gemeente Beernem en de burger energiecoöperatie coopstroom (www.coopstroom.be) slaan de handen in elkaar en plaatsen zonnepanelen op het dak van de bibliotheek en het gemeentehuis van Beernem. De stroom wordt gebruikt voor de gebouwen zelf en voor het opladen van twee elektrische voertuigen voor het gemeentepersoneel.

Volgens Schepen van milieu Claudio Saelens (CD&V) is het bijzondere aan dit project het feit dat de inwoners van de gemeente kunnen mee participeren en mee kunnen delen in de winst van de zonnepanelen. Daarnaast zullen aandeelhouders gebruik kunnen maken van de elektrische wagens als deelwagen. Dit project kadert in het Burgemeestersconvenant en het milieubeleid van de gemeente waarbij we willen inzetten op CO2-reductie, vergroenen van het eigen wagenpark, autodelen en burgercoöperaties.

Het project komt tot stand in samenwerking met en dankzij de financiële steun van de provincie West-Vlaanderen. “De provincie wil dit project graag ondersteunen, zowel financieel als inhoudelijk, en op die manier de gemeente Beernem helpen om de lokale klimaatdoelstellingen te bereiken. Het project is enerzijds vernieuwend in zijn aanpak en behaalt anderzijds een hoge CO2-besparing en is daarom voor de Provincie waardevol.  Bedoeling is om de resultaten van goeie projecten ook te delen met andere gemeenten om deze ook warm te maken om te investeren in een dergelijk project. De kostprijs van het project bedraagt € 95.000. Het provinciebestuur West-Vlaanderen subsidieert 80% van dit bedrag zijnde de deelwagens”, aldus gedeputeerde Guido Decorte (CD&V). De overige 20% (ter waarde van het zonnepaneelsysteem en de laadpaal) wordt bij de bevolking coöperatief ingezameld.

Benieuwd om meer te vernemen over dit mooie project? Of heeft u interesse om coöperant te worden? Op dinsdag 11 september 2018 om 20 uur organiseren CoopStroom en gemeente Beernem een infoavond over het project in OC De Kleine Beer, C. Marichalstraat 5 te Beernem.

Gepubliceerd op 1 juli 2018