Claudio Saelens

Schattingscommissie op pad in Beernem

Schattingscommissie op pad in Beernem

De hoge temperaturen zijn misschien aangenaam in de verlofperiode. Maar zijn nefast voor de landbouw. De gemeente Beernem riep via de digitale nieuwsbrief de landbouwers reeds op om tijdig de schade te melden aan de gemeente. De schattingscommissie gaat ondertussen al volop op pad om de schade vast te stellen.

Vlaams Minister van Landbouw Joke Schauvlieghe laat onderzoeken of de huidige droogte kan erkend worden als landbouwramp. Per gemeente is er een schattingscommissie die de schade per bedrijf komt opmeten. De commissie bestaat uit twee experten-landbouwers, een ambtenaar van de FOD Financiën, een ambtenaar van het departement Landbouw en Visserij en de schepen van landbouw. Indien de droogte erkend wordt als natuurramp is er kans op een beperkte schadevergoeding.

Volgens schepen van landbouw Claudio Saelens was de regen van afgelopen weekend meer dan welkom, maar veel te weinig. Voor heel wat percelen is het nu al te laat. Onze landbouwers moet nu al hun beperkte voorraden van vorig jaar aanspreken omdat er geen gras meer aanwezig is op de weides. Later gezaaide percelen mais drogen op waardoor er geen kolven gevormd worden en de aardappelen zijn veel te klein. We hebben via onze digitale nieuwsbrief onze landbouwers opgeroepen om hun aanvraag voor de schattingscommissie tijdig te melden zodat de bezoeken wat gespreid kunnen gebeuren. De commissie komt twee maal langs, een eerste maal op het ogenblik van de schade en een tweede maal net voor de oogst. Zo kan de schade heel objectief vastgesteld worden. Pas dan kunnen dossiers worden doorgestuurd.

Op de foto: expert-landbouwer Johan Vanlandschoot, schepen Claudio Saelens, expert-landbouwer Geert Allemeersch

Gepubliceerd op 28 juli 2018